Cursus Taal Assistent Gammavakken voor leerlingen

Sommige leerlingen in de onderbouw hebben moeite met het lezen van lastige zaakvakteksten. Wat zou nou helpen om die leerlingen echt kritisch aan het lezen te krijgen? Op het Stedelijk Gymnasium Leiden denken we dat hulp van enthousiaste én gekwalificeerde leerlingen uit klas 5  wel eens heel effectief zou kunnen zijn. Gekwalificeerd betekent dan dat deze klas 5 –leerlingen niet alleen zelf goed moeten zijn in  het lezen van lastige teksten, maar ook bekwaam zouden moeten zijn in het helpen van leerlingen met taalproblemen. Vanuit dat idee is een twaalftal enthousiaste leerlingen afgelopen weer begonnen met de cursus tot Taal Assistent Gammavakken.

Hoe bouw je aan de woordenschat van taalzwakke leerlingen? Welke woorden kennen die leerlingen wél? Hoe leer je ze om een tekst te overzien en enige structuur aan te brengen? Hoe hou je ze gemotiveerd…en vooral: hoe doe je dat zo goed mogelijk in een één op één situatie?

Aan deze thema’s werken we in een drietal bijeenkomsten, waarna de leerlingen aan de slag gaan met de leerlingen die hen nodig hebben. We zijn benieuwd naar de uitkomsten en houden u via deze site op de hoogte!

Anjo Roos, docent geschiedenis Stedelijk gymnasium Leiden