Boekbespreking


Ik zit al 24 jaar als leraar in het vak. Vaak lees je boeken en artikelen waarvan je denkt: ”Leuk geschreven, maar dit werkt niet in de praktijk”. Teach like a champion is hierop een positieve uitzondering.

Doug Lemov heeft in de Verenigde Staten tien jaar lang onderzoek verricht naar leraren die lesgeven aan leerlingen uit achterstandswijken, die heel goed scoorden in  de Amerikaanse Cito-toetsen.

Lemov, zelf jarenlang actief geweest in achterstandswijken, analyseerde hun lessen minutieus en vond tal van gemeenschappelijke technieken, die tot zulke goede resultaten leidden.
Hij vatte dit samen in 49 technieken. Deze groepeerde hij weer in 9 hoofdgroepen, zoals bijvoorbeeld structuur en presentatie, planning en tempo. Stuk voor stuk praktische handvatten waarmee iedereen wat kan. De technieken zijn waar nodig vertaald naar de Nederlandse onderwijssituatie. Ook staan er Nederlandse lesvoorbeelden op de bijgesloten dvd.

Sommige van de technieken zijn open deuren en worden vast door leraren gebruikt, andere zijn eyeopeners; Zo kun je door je blaadjes op een andere manier uit te delen, uren winnen in een lesjaar.

Ook zullen er technieken zijn die niet bij jouw lesstijl passen. Die sla je over, maar zie dit boek vooral als tipgever met makkelijk in je les in te passen technieken.

Dit boek is zeker een aanrader, vooral voor beginners maar zeker ook voor de ervaren docent.

Hein Pot


Teach like een champion, Doug Lemov, vertaald en uitgegeven door de CED-groep Rotterdam, 2012, isbn 978 90 5819 297 4